Юридична допомога
Меню сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Календар
«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Архів записів

Друзі сайту

Пошук

Пошук

Вітаю Вас, Гість · RSS 28.03.2024, 22:41

Головна » 2011 » Листопад » 12 » Демографія
04:23
Демографія

Демографія


Демографія (дав.-гр. δήμος — народ та лат. graphe — письмо, описання) — наука, що вивчає склад і рух людності (населення) та закономірності його розвитку.Зміст

Зміст, цілі та завдання демографії

Демографія вивчає такі емпіричні дані про населення, як: кількість, статево-вікова структура, приріст (скорочення) населення та фізичне переміщення населення (міграція). До задач демографії належить: аналіз статистичних даних про рівні народжуваності і смертності, шлюбів і розлучень, тривалості життя; короткочасні та довгострокові прогнози стану та динаміки руху населення. Сім'я та шлюб — як соціальні інститути, соціалізація конкретно-історичних індивідів як масовий процес — також належать до комплексу об'єктів демографії. Основною ціллю демографії можна вважати — виведення закономірностей та законів розвитку людності.

зображення (http://www.ukrcensus.gov.ua/g/d2_2001.gif)
Людність як об'єкт демографії

Демографія вивчає не просто людність або населення як таке (людність є об'єктом багатьох інших наук - від статистики до соціології), а саме процесс відтворення, репродукції людності. Процеси народження, старіння, смертності, зміни генерацій (поколінь) — у демографії звуться природним рухом людності (населення). На відміну від нього — міграція являє собою механічний рух людності (населення). Демографія вивчає не тільки кількість, як це вважалося раніше, але і якість людності (населення). До якості людності в першу чергу належить потенція до самовідтворення — «демографічний потенціал».

Економічна демографія розглядає також «трудовий потенціал» населення.

Медична демографія вивчає здоров'я населення як чинник його відтворення.
Теоретико-методологічна ієрархія

Демографія як комплекс наук про людність (населення) вміщує в себе групи наукових дисциплін різних за рівнем теоретичної абстракції:
Емпірична демографія (Демо-статистика або статистика населення)
Дескриптивна (описувальна) Демографія, аналітична демографія чи демографічний аналіз (у вузькому розумінні)
Теоретична демографія (див. також: Демологія), тощо.

Демографічний аналіз в широкому розумінні — як конкретно-дисциплінарна так і загально-наукова методологія, охоплює різні рівні наукової теоретичної думки: від розгляду статистично-аналітичних показників — «Нетто- та Брутто-коефіцієнтів» народжуваності (відтворення населення), «очікуваної середньої тривалості життя», далі через такі теоретичні побудови як — Теорія «Нульового-росту» і врешті решт — до виведення фундаментальних Законів існування та розвитку суспільства-людності (об'єкт Демології).

Існують також різноманітні «предметно-споріднені» та «галузеві» демографічні дисципліни:
Соціальна демографія
Економічна демографія
Історична демографія
Медична демографія
Етнодемографія

Демографія міського- та сільського населення;


Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.


Переглядів: 1144 | Додав: Vivat_Jus | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz