Юридична допомога
Меню сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Календар
«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Архів записів

Друзі сайту

Пошук

Пошук

Вітаю Вас, Гість · RSS 19.04.2024, 21:34

Головна » 2011 » Листопад » 21 » Що робити, якщо трапилося ДТП? Юридичні поради.
13:46
Що робити, якщо трапилося ДТП? Юридичні поради.

Що робити, якщо трапилося ДТП?



Що ж робити, якщо наступає ДТП? У такій ситуації дуже легко розгубитися, тому краще прорахувати алгоритм дій наперед і у разі ДТП діяти правильно і оперативно. Отже:

Якщо в результаті ДТП немає потерпілих:

1. Негайно зупинитеся і включите аварійну сигналізацію.

2. Знайдіть свідків ДТП: це допоможе при розслідуванні події і визначенні його винуватця. На вашу користь можуть свідчити дружина, друг або будь-яка інша людина (поняття «зацікавленої особи» в законодавстві не визначене), що знаходилася поряд з вами у момент ДТП або здатна повідомити необхідну інформацію щодо даної події

3. Позначте місце ДТП - захистите сліди гальмування і інші предмети, що відносяться до аварії, і виставите знак аварійної зупинки на відстані не менше 15 м. у населених пунктах і не менше 30 м. за їх межею.

4. Повідомте про те, що трапилося в ДАІ і страхову компанію (при необхідності).

5. Дочекайтеся приїзду співробітників ДАІ і фахівців із страхової компанії.

Якщо в результаті ДТП автомобілі одержали сильні пошкодження, були поранені або загинули люди (до загиблих в ДТП відносяться що також померли в лікарні протягом 5 діб після події), від грамотних дій на місці ДТП залежатиме хід розслідування його обставин, визначення винного і призначення покарання. Порядок дій у такому разі буде наступним:

1. Негайно зупиніться і включіть аварійну сигналізацію.

2. Позначте місце ДТП: захистіть сліди гальмування і інші предмети, що відносяться до аварії, і виставите знак аварійної зупинки. Особливо важливо таке попередження в темний час доби, в умовах недостатньої видимості або на ділянках дороги з обмеженим оглядом. Недотримання даної умови може привести до виникнення ще однієї події, часто з набагато важчими наслідками, ніж перше.

3. Негайно надайте медичну допомогу потерпілим, викличте «швидку допомогу» або відправте потерпілих до лікувальної установи на попутній машині. Пам'ятайте, від тяжкості наслідків безпосередньо залежить рішення суду. У виняткових випадках, коли викликати «швидку допомогу» неможливо, а життю потерпілого загрожує небезпека, допускається відвезти потерпілого в лікарню на своєму автомобілі, після чого негайно повернутися до місця події.

4. Повідомте про того, що трапився в ДАІ і страхову компанію. До приїзду співробітників ДАІ необхідно визначити свідків ДТП і їх координати, по можливості попросити їх затриматися для дачі роз'яснень співробітникам ДАІ. Свідками можуть бути випадкові перехожі або водії і пасажири транспортних засобів, здатні повідомити необхідну інформацію про ДТП.

Нерідко буває, що автомобілі, що зіткнулися, можуть повністю перекрити проїжджу частину і утруднити рух, що неминуче приведе до заторів. В цьому випадку проїзд доведеться звільнити, заздалегідь склавши схему, на якій необхідно вказати положення транспортних засобів у присутності свідків. Перед цим, якщо є можливість, необхідно сфотографувати місце ДТП з різних боків, звернувши увагу на орієнтири, по яких можна буде відновити картину події.
Обов'язково з'ясуєте адреси і телефони учасників ДТП - вам це ще стане в нагоді. Якщо автомобілі застраховані, постарайтеся одержати координати страхових компаній.

Спілкування із співробітниками ДАІ і оформлення документів

Постарайтеся спілкуватися з учасниками ДТП і, тим більше, із співробітниками ДАІ в коректній формі, але при цьому вимагайте від них при складанні схеми ДТП детального опису місця події, вказівки стану дороги, освітленості, обзорності ділянки дорожнього полотна, на якому відбулася подія, а також точність вимірів. В недалекому майбутньому всі співробітники ДАІ, що виїжджають на місце ДТП, будуть оснащені цифровими камерами, а поки рекомендується самостійно зафіксувати обставини ДТП, якщо це можливо.

Так само обов'язково візьміть довідку про ДТП, вона знадобиться для того, щоб вам не змогли інкримінувати іншу подію. Замість довідки може бути видана копія протоколу.

Головне правило при розборі ДТП: ніколи не підписувати порожній лист, на якому співробітники ДАІ можуть написати за вас все, що завгодно. Не залишайте вільного місця, обов'язково закреслюйте незаповнені рядки . З цих же причин неприпустимо використання олівця для заповнення протоколу. Якщо протокол не відображає, на вашу думку, реальну картину ДТП, обов'язково вкажіть свою незгоду і думку в протоколі. Якщо ви розписалися в протоколі, то повинні мати на увазі, що ваш підпис не означає згоди зі всім написаним, а говорить лише про те, що ви ознайомлені з протоколом.

Одержте у співробітників ДПС інформацію щодо координат протилежної сторони, відділу ДАІ і дати призначеного розгляду в групі розбору. При складанні протоколу вимагайте, щоб всі пошкодження вашого автомобіля були якомога детальніше описані в протоколі, це сильно допоможе при подальших розглядах.

У разі серйозних пошкоджень автомобіля, після реєстрації події, вживіть заходи до його евакуації для звільнення проїжджої частини. Краще всього відразу відвезти автомобіль на автосервіс або до місця оцінки збитку - це дозволить уникнути додаткових витрат і грабежу автомобіля.
Можна зібрати і зберегти до моменту повного дозволу суперечок всі більш-менш крупні уламки, деталі автомобіля, включаючи шматки стекол і пластмас. Це може стати в нагоді в процесі розбору події і для точнішого визначення вартості пошкоджених деталей.

ДТП і страхова компанія

Після того, як ви повідомили про подію співробітникам ДАІ, необхідно приступити до заповнення страхових бланків, які вам видали в страховій компанії разом з полісом. Якщо немає своїх бланків, можете скористатися бланками опонента, при цьому важливо дотримуватися однієї колонки (А або В) на обох сторонах. Не забудьте вписати в страховий бланк номер нагрудного знаку інспектора, що оформляв ДТП.

Не слід ігнорувати запрошення інспектора ДАІ з'явитися на засідання групи розбору. Річ у тому, що тільки там ви можете одержати необхідну для страхових компаній довідку . «Доброзичливий» інспектор може запропонувати вам за «невелику» винагороду виписати довідку прямо на місці ДТП. Оформляючи її таким чином, вірогідність подальшого отримання грошей від страхової компанії залежить від очевидності провини опонента і розміру збитку. Згідно із законом, довідка повинна бути оформлена у відділенні ДАІ, на ній повинен стояти друк відділення і підпис посадовця, що склав довідку.

Особливо пронирливі співробітники ДАІ можуть скористатися недосвідченістю водія, частіше це стосується дівчат і під виглядом довідки продати їм копію протоколу. Якщо крім страхування цивільної відповідальності ви застрахували свій автомобіль ще і по КАСКО, негайно зв'яжіться із страховою компанією і викличте на місце ДТП аварійного комісара, який допоможе вам оформити необхідні документи, подасть юридичну підтримку, організує відеозйомку місця ДТП і, якщо потрібно, допоможе з евакуацією і подальшим ремонтом автомобіля.

Якщо в аварії немає потерпілих

Відповідальність водія безпосередньо залежить від тяжкості наслідків дорожньо-транспортної події. Якщо в результаті ДТП немає потерпілих, матеріальний збиток незначний, то його учасники мають право самостійно, не чекаючи приїзду співробітників ДПС, з'явитися у відділення ДАІ з складеною схемою події. Такий варіант розвитку подій допустимий тільки в тому випадку, якщо його учасникам вдалося домовитися про обставини ДТП і розмірі збитку а страхові компанії не вимагають обов'язкового виклику своїх представників на місце події.

Якщо водіям не вдалося порозумітися щодо обставин події або ситуація ДТП з самого початку спірна, то перше, що рекомендується зробити - зібрати координати оточуючих вас людей (пішоходів і інших водіїв). Ще краще умовити кого-небудь з них дочекатися співробітників ДАІ і оформити свідчення, свідків.

Якщо аварія відбулася з Вашої вини

Готуватися до захисту своєї позиції необхідно відразу після ДТП. Навіть при очевидній провині не поспішаєте визнати себе порушником. При кваліфікованому аналізі обставин і чинників ДТП цілком можливо якщо не обернути ситуацію назад, то, принаймні, звести наслідки до спільної відповідальності. Адже не виключений випадок, коли ДТП відбулося з вини дорожніх служб (нечитані дорожні знаки, несправна сигналізація, стан дорожнього полотна).

При складанні протоколу події не допускайте формулювання «порушник», бо це є непрямим визнанням вами своєї провини. Не повідомляйте зайвої інформації про подію, окрім своїх даних. Майте на увазі, що при бажанні в будь-якому ДТП можна знайти спільну провину всіх його учасників, що, зрозуміло, стане пом'якшувальною обставиною при визначенні покарання. Ще однією істотною обставиною для пом'якшення провини є своєчасне надання допомоги потерпілим.

Якщо в результаті ДТП постраждали або навіть загинули люди, слідче управління ДАІ порушує кримінальну справу. Будьте готові до різноманітних слідчих заходів, таким як виклик для надання свідчень або участь в експертизі по встановленню дійсної картини ДТП. Пам'ятайте, що участь у всіх цих заходах у ваших же інтересах.

Рекомендується точно запам'ятати, а ще краще записати свої первинні свідчення або відмовитися від них, заздалегідь погодивши нові з фахівцем, що спеціалізується на справах пов'язаним з ДТП.
Кримінальна справа може і не дійти до суду - наприклад, у разі примирення сторін. Спробуйте відшкодувати потерпілому збиток добровільно, домовтеся з ним про розмір компенсації. Проте, при передачі грошей необхідно зажадати розписку. Інакше потерпілий може заявити, що ніяких грошей не одержував, а у вас не буде можливості довести зворотне.

Наїзд на пішохода

Винуватцем такого ДТП, в більшості випадків, є самі пішоходи, що грубо порушують Правила дорожнього руху. Не дивлячись на це, за чинним законодавством власник джерела підвищеної небезпеки, в нашому випадку автомобіля, зобов'язаний відшкодувати завданого пішоходу збитку у будь-якому випадку, навіть якщо наїзд відбувся з вини пішохода. Правда, розмір компенсації залежить від ступеня провини водія в події.

1. Якщо ви потрапили в аварійну ситуацію, найважливіше - не посилювати її. У разі, коли на вашому шляху раптово з'явився пішохід - порушник, а в попутних рядах рухається щільний потік автомобілів, єдиним виходом буде застосування екстреного гальмування.

2. При визначенні провини водія враховується наявність у нього можливості уникнути ДТП. Іншими словами, якщо ви не перевищували дозволену швидкість, а гальмівного шляху не вистачило для запобігання аварії, в тому, що трапився немає вашої провини.

3. Якщо наїзд відбувся на перегоні дороги, де немає позначеного пішохідного переходу, відповідальність за подію лягає на пішохода, що не має права виходити на проїжджу частину в цьому місці.

4. Якщо подія трапилася на позначеному знаками і розміткою нерегульованому пішохідному переході, де перевагу має пішохід, в діях водія буде присутнє порушення правил. Але, навіть в цьому випадку, якщо ви знайдете свідків, зокрема пішоходів, здатних підтвердити, що потерпілий порушуючи правила вискочив на проїжджу частину в безпосередній близькості від рухомого автомобіля, з вас знімуть всі звинувачення.

Не намагайтеся втекти!

У жодному випадку не намагайтеся сховатися з місця ДТП, особливо якщо в аварії є потерпілі. Цим ви тільки посилите своє положення, бо ненадання допомоги потерпілому стане обтяжливою обставиною при призначенні покарання. Якщо ви втекли з місця ДТП, другий учасник може запам'ятати номер вашого автомобіля, викликати співробітників ДПС і викласти їм свою версію того, що трапився. Крім того, в особливо тяжких ситуаціях, ваші дані можуть передати у відповідні органи очевидці події. У обох ситуаціях ви ризикуєте бути спійманим інспектором ДАІ, який попросить пояснити, звідки на кузові вашої машини вм'ятина і чи не зв'язана вона з недавньою подією. Пропозиція обміняти інтерес до вас на крупну купюру може закінчитися вельми сумно - коли справа стосується спроби сховатися з місця ДТП, залишивши без допомоги потерпілих, співробітники міліції проявляють особливу пильність і зачепивши їх честь пропозицією хабара, вони цілком законно можуть застосувати силу.

Винуватець ДТП зник

Як бути, якщо винуватець ДТП зник? Найголовніше - запам'ятати номер автомобіля кривдника і якнайскоріше повідомити про аварію в ДАІ . Не виключено, що винуватець аварії може доїхати до найближчого поста ДАІ і розповісти там, як його автомобіль був атакований невідомим лихачем, що сховався з місця події. Єдиний вихід - не покидаючи місце події викликати співробітників ДАІ і розповісти їм свою версію того, що трапився, яка повинна бути відбита в протоколі. При складанні протоколу необхідно звернути увагу на характер пошкоджень вашого транспортного засобу. Крім того, доказами вашої правоти можуть служити уламки різних частин автомобіля іншого учасника, що сховався з місця ДТП, що залишилися на місці події. Постарайтеся зберегти їх. Не виключено також, що знайдуться очевидці події, готові дати свідчення, свідків.

Медичний огляд на стан сп'яніння

У жодному випадку не відмовляйтеся від огляду на предмет змісту алкоголю в крові і, тим більше, не приймайте після ДТП ніяких алкогольних напоїв - це заборонено Правилами. Єдиним доказом сп'яніння є висновок лікаря про вміст алкоголю в крові. Трубка «Контроль тверезості» часто реагує на ліки, хворий шлунок і навіть деякі кисломолочні продукти. Відмова дути в «трубку» не є відмовою від проходження медичного огляду.

У медичній установі будьте ввічливі, як дипломат. Але не підписуйте ніяких документів, не ознайомившись з ними. Якщо ви не згодні з рішенням лікаря, ніхто не забороняє вам звернутися в незалежну експертизу. Можете сказати, що висновок про стан сп'яніння необхідний для начальства на роботі. Майте на увазі, якщо експертиза на стан сп'яніння проходила з порушенням встановленого порядку, суд має право визнати результати експертизи недійсними і відмовитися їх розглядати.

Не піддайтеся на провокації!

Ні за яких обставин не покидайте місце події, навіть якщо інший учасник аварії не має до вас ніяких претензій і пропонує розійтися «полюбовно». Не виключено, що після того, як ви виїдете, доброзичливий опонент, що хвилину тому збентежено посміхався, звернеться в ДАІ і викладе свою версію того, що трапився, в якій покладе провину на вас. При такому розвитку подій довести вашу невинність буде практично неможливо. Тому завжди беріть з іншого учасника ДТП, у разі обопільної згоди на мирний дозвіл ситуації, що склалася, розписку, в якій він підтвердить вам свою провину або напише, що не має претензій.

Винуватець ДТП може пообіцяти вам прямо зараз поставити автомобіль на ремонт в знайомому сервісі. Або повністю відшкодувати збиток через деякий час, підтвердивши свої намір залишеними в заставу документами. Але при такому розвитку подій не виключений варіант, що автомобіль опонента буде швидко відремонтований, документи відновлені як загублені, а розписки не матимуть ніякої юридичної сили. В цьому випадку довести його участь в ДТП, а тим більше, його провину, практично неможливо. Якщо ви приїдете до нього додому або на роботу і зажадаєте відшкодувати збитки, він в кращому разі скаже, що не знає, про що ви говорите, а в гіршому - заявить в міліцію, що ви відібрали у нього документи і вимагаєте гроші.
Єдиний спосіб запобігти подібному розвитку подій і захистити себе від непотрібних неприємностей - ніколи не погоджуватися на пропозицію розійтися по-хорошому, а наполягати на виклику співробітників ДАІ і оформленні події.

Підставне ДТП

Якщо ви стали жертвою «дорожнього розводу», відомішого як підставні ДТП, необхідно з'ясувати собі: єдиним способом уникнути незапланованих витрат грошей і нервів є неухильне дотримання Правил дорожнього руху.

Не піддайтеся ні на які домовленості, не звертайте увагу на погрози - це всього лише тиск на психіку, як і спроби викликати у вас жалість (машина боса, недавно купили), гра в «хорошого» і «поганого» поліцейського, коли один загрожує, а інший говорить: мовляв, бачиш, людина все розуміє, можна трохи скостити суму і т.п. Не піддайтеся на ці прийоми, твердо з'ясуєте собі: більше всього на світі «подставщики» бояться обнародування фактів своєї злочинної діяльності. Найкращий вихід в такій ситуації - негайно викликати на місце ДТП співробітників ДАІ і представників страхової компанії. Зрозумівши, що справа набуває несподіваного обороту, організатори аварії вважатимуть за краще спішно ретируватися, не чекаючи неприємностей.

Дивіться також Інструкція з оформлення працівниками Державтоінспекції МВС матеріалів про адміністративні порушення у сфері забезпечення безпеки д.р.

Джерело - http://in-avto.ru/

Переглядів: 2303 | Додав: Vivat_Jus | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz