Юридична допомога
Меню сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Календар
«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Архів записів

Друзі сайту

Пошук

Пошук

Вітаю Вас, Гість · RSS 26.04.2024, 10:52

Головна » 2011 » Листопад » 21 » Головне управління по боротьбі з організованою злочинністю МВС України
19:58
Головне управління по боротьбі з організованою злочинністю МВС України

Головне управління по боротьбі з організованою злочинністю МВС України


Історія

У 90–тi роки поширився процес докорiнної перебудови полiтичної системи та економiки країни. Ринковi вiдносини вимагали змiн у пiдходах до управлiння господарською дiяльнiстю та боротьби зi злочиннiстю. Слiд вiдзначити, держава не завжди встигала своєчасно реагувати на новi економiчнi вiдносини прийняттям вiдповiдних законiв, особливо тих, що стосувалися питань оподаткування, боротьби зi злочиннiстю у сферi економiки.
Скориставшись прогалинами у законодавствi, нечистi на руку кооператори та пiдприємцi стали швидко накопичувати тiньовий капiтал. Це, у свою чергу, сприяло розвитку нових форм злочинностi, зокрема – рекета.
Рекетирськi групи, що складались переважно з колишнiх спортсменiв, пiзнiше трансформувались у стiйкi злочиннi угруповання з чiткими структурою та iєрархiєю. Вони, як правило, були мобiльними, мали свiй транспорт, зброю, засоби зв’язку.
Злочиннi посягання все частiше супроводжувались катуванням та лiквiдацiєю пiдприємцiв, якi вiдмовлялися сплачувати "данину”. Водночас усувалися конкуренти. Розподiл сфер впливу кримiналiтету супроводжувався вибухами i стрiляниною.
Реакцiя на цi процеси з боку держави не забарилась. З метою посилення протидiї кримiнальному тиску у травнi 1988 року в органах внутрiшнiх справ, при управлiннях карного розшуку, були створенi вiддiли по боротьбi з груповою злочиннiстю, так званi - "шостi” вiддiли. А "першою ластiвкою”, став подiбний пiдроздiл, що дiяв у Донецьку вже у 1986 роцi. Вiддiл у складi десяти працiвникiв пiдпорядковувався безпосередньо начальнику обласного УВС. Трохи пiзнiше схожу структуру, з особливим режимом таємностi, власним дiловодством, системою конспiрацiї, впровадили i успiшно використовували в УВС Днiпропетровської областi.
З набуттям Україною незалежностi, у 1991 роцi в системi МВС було створено головне мiжрегiональне управлiння по боротьбi з органiзованою злочиннiстю, тодi ж започатковано статистичну звiтнiсть про результати боротьби з органiзованим кримiналiтетом. За даними статистики, того року в Українi було викрито 275 ОЗГ, члени яких скоїли 2732 злочини. Для надання допомоги при затриманнi злочинцiв управлiнню "ОЗ” та його регiональним пiдроздiлам були наданi в оперативне пiдпорядкування загони "Беркуту”.
У 1993 роцi з прийняттям Закону України "Про органiзацiйно-правовi основи боротьби з органiзованою злочиннiстю” сформувалося правове поле для дiяльностi спецпiдроздiлiв. Служба почала дiяти як цiлiсний структурний пiдроздiл в системi органiв внутрiшнiх справ.
У першiй редакцiї вищеназваного закону було закладено федеральний принцип побудови спецпiдроздiлiв, їх суто вертикальну структуру, що дублювало аналогiчнi структури спецслужб цивiлiзованих країн свiту. Однак роком пiзнiше Верховна Рада України ухвалила деякi змiни до закону. Зокрема, було скасовано вертикальне пiдпорядкування спецпiдроздiлiв, з iх складу виводились слiдчi вiддiли.
Вiдiгравши цiлком позитивну роль, закон, одначе, не дав змiстовного тлумачення поняттю органiзованої злочинностi. До того ж i Кримiнальний Кодекс, що дiяв з 1961 року, не передбачав покарання за цiлу низку нових злочинiв.
Попри цi та iншi труднощi служба БОЗ вдосконалювала роботу. Було переглянуто прiоритети службової дiяльностi, посилено акценти на боротьбi з ОЗГ в економiчнiй сферi.
За iнiцiативою МВС у 1995 роцi Верховна Рада України прийняла закон "Про боротьбу з корупцiїю”, який вiдкрив можливостi профiлактики корупцiйних дiянь, реального впливу на корумпованих чиновникiв. В системi служби БОЗ були створенi вiдповiднi пiдроздiли, завданням яких стала боротьба з корупцiєю в центральних та регiональних органах влади.
З метою усунення дублювання функцiй карного розшуку, iнших служб мiнiстерства, вiдбулась реорганiзацiя структури спецпiдроздiлiв. У числi прiоритетних напрямкiв були визначенi знешкодження органiзованих злочинних груп, насамперед - з мiжрегiональними, мiжнародними зв’язками, розкриття злочинiв, скоєних iз застосуванням вибухових пристроїв тощо, а також пов’язаних з посяганням на життя представникiв депутатського корпусу, органiв державної влади та управлiння, забезпечення безпеки працiвникiв суду, правоохоронних органiв, особового складу ОВС.
У 1998 роцi вiдомчими нормативними актами були затвердженi "Положення про ГУБОЗ МВС України”, штатний розклад та типова структура служби. З урахуванням тенденцiй розвитку i розповсюдження органiзованої злочинностi було проведено якiсну перебудову та оптимiзацiю спецпiдроздiлiв БОЗ МВС. У 1999 роцi на виконання доручень Президента України мiнiстерством здiйснено комплекс органiзацiйно-практичних заходiв з метою концентрацiї зусиль служби на знешкодженнi стiйких, найбiльш небезпечних ОЗУ, пiдривi їх економiчного пiдгрунтя, притягненнi до вiдповiдальностi лiдерiв та кримiнальних "авторитетiв”, виявленнi корумпованих зв’язкiв в органах влади та управлiння.
Курс держави на подолання злочинностi, започаткований Указом Президента України вiд 21 липня 1994 року "Про невiдкладнi заходи щодо посилення боротьби зi злочиннiстю”, iншими програмними документами, та їх практична реалiзацiя дали змогу певною мiрою полiпшити кримiногенну ситуацiю в країнi. Нинi намiтилася чiтка тенденцiя щодо бiльш активної протидiї наступу злочинностi та посилення контролю державних структур за кримiногенними процесами.
За 20 рокiв iснування служба БОЗ пройшла шлях не лише становлення, а й загартування. Сьогоднi її потенцiал дуже потужний. Вдало розкривати злочини допомагають i напрацьованi роками моделi розслiдування, i досвiд високопрофесiйних фахiвцiв. Майже кожна друга кримiнальна справа, порушена за матерiалами служби БОЗ, закiнчується судовим вироком злочинцям. Отже, представникам служби є про що звiтувати своїй державi, народовi.

Основні завдання

виявлення та припинення діяльності стійких суспільно небезпечних організованих груп і злочинних організацій (далі – ОГ і ЗО), які впливають на соціально-економічну та криміногенну ситуацію в регіонах і в державі;
боротьба з корупцією й хабарництвом у сферах, які мають стратегічне значення для економіки держави, серед вищих посадових осіб, працівників судових, правоохоронних та контролюючих органів;
викриття й ліквідація злочинних схем, спрямованих на легалізацію доходів, одержаних у результаті злочинної діяльності ОГ і ЗО;
забезпечення відшкодування збитків державі, а також фізичним і юридичним особам, завданих діяльністю ОГ і ЗО або корупційними діяннями.


ГУБОЗ МВС України

Джерело - http://www.guboz.gov.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=1&Itemid=2
Переглядів: 1604 | Додав: Vivat_Jus | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 3
3 Александр  
0
вот мой телефон я боюсь за свою жизднь и своих близких 0960634411

2 Александр  
0
добрый день меня зовут Александр я проживаю в г Киеве вчера меня побили и вымагают 1000 доларов куда обратится что бы наверняка разобрались подскажите пожалуста

1 олександир  
0
шахраї. сам вчора зкинув гроші шахраям на приват банківську карточку номир карточки 4149437860625175 номира тилифонів 0567335040 і інший 0734415562. я нерозумію в інтернеті пишуть що багаьо таких випадків. чому ніхто не розслідує

Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz