Юридична допомога
Меню сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Календар
«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Архів записів

Друзі сайту

Пошук

Пошук

Вітаю Вас, Гість · RSS 26.04.2024, 19:35

Головна » 2011 » Листопад » 12 » Конституційний Суд України
04:09
Конституційний Суд України

Конституційний Суд України


Розпочав діяльність за новою Конституцією 18 жовтня 1996 року.

Будівля Конституційного Суду України,
Київ, вул. Жилянська 14

В Україні за часів радянської доби Конституцією УРСР 1978 року був передбачений Комітет Конституційного нагляду. Проте робота цього органу була неефективною, оскільки він існував як «додаток» до з'їзду народних депутатів УРСР, а після змін республіканської Конституції (1989) взагалі не був сформований. Натомість, після змін Конституції 1990 року, було передбачено формування нового органу правового захисту Конституції — Конституційного Суду УРСР. Члени суду повинні були обиратись Верховною Радою УРСР, але цей орган так і не був сформований.

Вже після здобуття Україною незалежності, 3 червня 1992 року Верховна Рада України прийняла закон «Про Конституційний Суд України», котрий визначав порядок формування та функції цього органу.

У період 1992 - 1996 років робота суду була малоефективною: Верховна Рада призначила лише Голову Конституційного Суду (Леоніда Юзькова), спроби обрати заступника Голови та решту суддів виявились безрезультатними. Тому у цей період охорону Конституції здійснювали Президент та Верховна Рада України.

Прийняттям чинної Конституції (28 червня 1996), а також закону «Про Конституційний Суд України» (16 жовтня 1996) було чітко визначено систему захисту конституції та початок реальної діяльності Конституційного Суду.
Порядок формування

Конституційний Суд України складається з вісімнадцяти суддів — по шість від Президента, Верховної Ради та з'їзду суддів України.
Суддя Конституційного суду

Згідно з Конституцією України: суддею Конституційного Суду України може бути громадянин України, який на день призначення досяг віку сорока років, має вищу юридичну освіту і досвід роботи за фахом не менш як десять років (практична, наукова, педагогічна діяльність), проживав в Україні протягом останніх двадцяти років та володіє державною мовою.

Суддя Конституційного Суду призначається на дев'ять років без повторного права бути призначеним на цю посаду.
Призначення Президентом України

Президент України проводить попередні консультації з Прем'єр-міністром України та Міністром юстиції України щодо кандидатур на посади суддів Конституційного Суду України. У разі узгодження пропонованих кандидатур Президент України видає відповідний указ, що має бути скріплений підписами Прем'єр-міністра України та Міністра Юстиції України.

У разі припинення повноважень судді Конституційного Суду, що був призначений Президентом України, глава держави у місячний термін мусить призначити на цю посаду іншу особу.
Призначення Верховною Радою України

Верховна Рада України призначає суддів Конституційного Суду України таємним голосуванням шляхом подання бюлетенів.

Пропозиції щодо кандидатур на посади суддів Конституційного Суду України вносить Голова Верховної Ради України, а також може вносити не менш як 1/4 народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України; при цьому депутат має право поставити підпис під пропозицією про висунення лише однієї кандидатури і ці підписи депутатів не відкликаються. Відповідний комітет Верховної Ради України подає Верховній Раді свої висновки щодо кожної кандидатури на посаду судді Конституційного Суду України, внесеної у встановленому порядку.

Призначеними на посади суддів Конституційного Суду України вважаються кандидати, які набрали найбільшу кількість голосів депутатів, але більше половини голосів депутатів від конституційного складу Верховної Ради України.

Якщо кілька кандидатів набрали однакову кількість голосів і після їх призначення було б перевищено необхідне для призначення число суддів, щодо цих кандидатів проводиться повторне голосування.

У разі припинення повноважень судді Конституційного Суду України, який призначався Верховною Радою України, Верховна Рада України у місячний строк призначає іншу особу на цю посаду.
Призначення з'їздом суддів України

З'їзд суддів України за пропозицією делегатів з'їзду відкритим голосуванням більшістю голосів присутніх делегатів з'їзду визначає кандидатури на посади суддів Конституційного Суду України для включення в бюлетені для таємного голосування.

Призначеним на посаду судді Конституційного Суду України вважається кандидат, який у результаті таємного голосування одержав більшість голосів від числа обраних делегатів З'їзду суддів України.

Якщо голосування проводиться щодо кандидатур, число яких перевищує квоту для призначення на посади суддів Конституційного Суду України, призначеними вважаються кандидати, які за умов, визначених у частині другій цієї статті, набрали більше голосів, ніж інші кандидати на ці посади.

У разі припинення повноважень судді Конституційного Суду України, який призначався З'їздом суддів України, З'їзд суддів України у тримісячний строк призначає іншу особу на цю посаду.
Початок повноважень судді

Суддя Конституційного Суду вступає на посаду від дня складання ним присяги, яку він складає на урочистому засіданні Верховної Ради України, що проводиться за участю Президента України, Прем'єр-міністра України, Голови Верховного Суду України, не пізніше ніж через місяць після призначення суддею Конституційного Суду.

Текст присяги закріплено в ст. 17 закону про Конституційний Суд:« Урочисто присягаю чесно і сумлінно виконувати високі обов'язки судді Конституційного Суду України, забезпечувати верховенство Конституції України, захищати конституційний лад держави, конституційні права та свободи людини і громадянина. »

Правові основи роботи

М.Селівон (суддя у відставці) у мантії та з нагрудним знаком

Діяльність Конституційного Суду України ґрунтується на принципах верховенства права, незалежності, колегіальності, рівноправності суддів, гласності, повного і всебічного розгляду справ та обґрунтованості прийнятих ним рішень.

Організація, повноваження та порядок діяльності Конституційного Суду України визначаються Конституцією України та Законом про Конституційний Суд. Конституційний Суд України приймає акти, що регламентують організацію його внутрішньої роботи (Регламент Конституційного Суду України) відповідно до закону про Конституційний Суд.

Суддя Конституційного Суду України при відправленні своїх обов'язків на пленарному засіданні, на засіданні Конституційного Суду та в Колегії суддів Конституційного Суду України повинен бути одягнений у мантію. Суддя Конституційного Суду України має нагрудний знак, опис і форма якого затверджуються Верховною Радою України.
Повноваження та діяльність суддів

Статус судді Конституційного Суду України визначається Конституцією та законами України.

Повноваження судді Конституційного Суду України та його конституційні права і свободи не можуть бути обмежені при введенні воєнного чи надзвичайного стану в Україні або на окремій її території.

Судді Конституційного Суду України не можуть належати до політичних партій та профспілок, мати представницький мандат, брати участь у будь-якій політичній діяльності, обіймати будь-які інші оплачувані посади.

Суддя Конституційного Суду України має право публічно висловлювати свою думку з питань, що стосуються провадження у Конституційному Суді України лише щодо тих справ, у яких Конституційним Судом України прийнято рішення чи дано висновок.

Суддя Конституційного Суду України має право вимагати від будь-якого суб'єкта правовідносин необхідні документи, матеріали та іншу інформацію з питань, що готуються до розгляду Колегією суддів Конституційного Суду України або Конституційним Судом України. У разі ухилення від дачі пояснень або відмова від надання інформації судді Конституційного Суду України тягне за собою відповідальність винних осіб згідно із законодавством України.

Підстави дострокового припинення повноважень судді визначаються законом про Конституційний Суд.
Форма роботи

Засідання Конституційного Суду України

Конституційний Суд України є колегіальним органом, тож основна його діяльність пов'язана з прийняттям певних юридичних рішень, які здійснюються на засіданнях та пленарних засіданнях Конституційного Суду України.

Основна форма роботи Конституційного Суду — пленарні засідання, на яких цей орган:
Розглядає та дає висновки у справах за конституційними поданнями та конституційними зверненнями;
Затверджує положення про тимчасові комісії, а також їх персональний склад та голів.

Пленарне засідання Конституційного Суду України є повноважним, якщо на ньому присутні не менше дванадцяти суддів Конституційного Суду України. Рішення Конституційного Суду України приймаються та його висновки даються на пленарному засіданні, якщо за них проголосувало не менше десяти суддів Конституційного Суду України.

На звичайних Конституційний Суд України:
Затверджує, вносить зміни та доповнює Регламент Конституційного Суду України;
Вирішує питання пов'язані з Апаратом Конституційного Суду України;
Утворює постійні комісії та затверджує їх персональний склад.

Засідання Конституційного Суду України є повноважним, якщо на ньому є присутніми не менше одинадцяти суддів, а рішення приймається, якщо за нього проголосувало більше половини суддів, які брали участь у засіданні.
Структура

Структура Конституційного Суду України — це його внутрішня організаційна побудова.

Після того, як судді склали присягу і набули своїх повноважень, формуються керівні органи — Голова суду та його заступники. Вони обираються лише на один трирічний термін.
Голова Конституційного Суду України

Голова Конституційного Суду України обирається на спеціальному пленарному засіданні Конституційного Суду України зі складу суддів Конституційного Суду України лише на один трирічний термін. Голосування проходить шляхом таємного подання бюлетенів. Головою Конституційного Суду України вважається обраний кандидат, за якого проголосувало більше половини конституційного складу суддів Конституційного Суду України.

До повноважень Голови Конституційного Суду України належить: організація роботи колегій суддів Конституційного Суду України, комісій та Секретаріату Конституційного Суду України; скликання і проведення засідань, пленарних засідань Конституційного Суду України; розпорядження бюджетними коштами на утримання і забезпечення діяльності Конституційного Суду України відповідно до кошторису, затвердженого Конституційним Судом України.

За всю історію існування Конституційного Суду України його Головами були:№ Суддя Голова суду Член суду Квота
1 Юзьков Леонід Петрович 1 липня 1992 — 2 березня 1995 1992 — 1995 Верховна Рада України
відсутній 2 березня 1995 — 19 жовтня 1996
2 Тимченко Іван Артемович 19 жовтня 1996 — 18 жовтня 1999 1996 — 2004 Президент України
3 Скомороха Віктор Єгорович 19 жовтня 1999 — 18 жовтня 2002 1996 — 2005 З'їзд суддів України
4 Селівон Микола Федосович 19 жовтня 2002 — 18 жовтня 2005 1996 — 2005 Президент України
відсутній 19 жовтня 2005 — 19 вересня 2006
5 Домбровський Іван Петрович 19 вересня 2006 — 11 травня 2007 з 2006 З'їзд суддів України
в. о. Пшеничний Валерій Григорович 11 травня 2007 — 10 липня 2007 2003 — 2007 Президент України
6 Стрижак Андрій Андрійович з 10 липня 2007 — 12 липня 2010 з 2006 З'їзд суддів України
7 Головін Анатолій Сергійович з 12 липня 2010 з 2006 Верховна Рада України

Заступники Голови Конституційного Суду України

Заступники Голови Конституційного Суду обираються за пропозицією Голови у порядку, передбаченому для обрання Голови Конституційного Суду України. Заступники Голови виконують за дорученням Голови Конституційного Суду України окремі його повноваження.

За всю історію існування Конституційного Суду України Заступниками його Голови були:№ Суддя Заступник Голови суду Член суду Квота
1 Німченко Василь Іванович 19 жовтня 1996 — 18 жовтня 1999 1996 — 2005 З'їзд суддів України
1 Розенко Віталій Іванович 19 жовтня 1996 — 18 жовтня 1999 1996 — 2004 Верховна Рада України
2 Селівон Микола Федосович 19 жовтня 1999 — 18 жовтня 2002 1996 — 2005 Президент України
2 Євграфов Павло Борисович 19 жовтня 1999 — 18 жовтня 2002 1997 — 2006 Верховна Рада України
3 Вознюк Володимир Денисович 19 жовтня 2002 — 18 жовтня 2005 1996 — 2005 З'їзд суддів України
3 Шаповал Володимир Миколайович 19 жовтня 2002 — 18 жовтня 2005 1996 — 2005 Президент України
відсутній 19 жовтня 2005 — 26 вересня 2006
4 Пшеничний Валерій Григорович 26 вересня 2006 — 11 вересня 2007 2003 — 2007 Президент України
4 Станік Сюзанна Романівна 26 вересня 2006 — 11 вересня 2007 2004 — 2010 Президент України
відсутній 11 вересня 2007 — 20 грудня 2007
5 Бринцев Василь Дмитрович з 20 грудня 2007 — 22 грудня 2010 з 2006 З'їзд суддів України
5 Головін Анатолій Сергійович з 10 вересня 2008 — 12 липня 2010 з 2006 Верховна Рада України
6 Ткачук Павло Миколайович з 22 грудня 2010 з 2002 Верховна Рада України
6 Винокуров Сергій Маркіянович з 12 травня 2011 з 2010 Президент України

Постійні та тимчасові комісії

Постійні та тимчасові комісії — це допоміжні органи Конституційного Суду України. Постійні комісії утворюються на пленарному засіданні з метою організації внутрішньої діяльності суду.

У свою чергу тимчасові комісії створюються для додаткового дослідження питань, пов'язаних з конституційним провадженням у справі, за участю фахівців у відповідних галузях права.
Колегії Конституційного Суду України

Співробітники Конституційного Суду України

У складі Конституційного Суду України утворюються колегії суддів:
для розгляду питань щодо відкриття провадження у справах за конституційними поданнями;
для розгляду питань щодо відкриття провадження у справах за конституційними зверненнями.

Конституційний Суд України приймає рішення про створення колегій протягом на засіданні першого місяця кожного календарного року. Також на цьому засіданні затверджується склад та призначаються секретарі колегій.

Ці допоміжні структури вирішують питання стосовно відкриття чи відмову у відкритті провадження у справі. Вони розглядають, вивчають та досліджують конституційні подання та звернення. Якщо колегія вбачає підстави для відкриття впровадження чи у відмові відкритті, то приймається відповідна ухвала.
Апарат Конституційного Суду України

З метою забезпечення ефективної діяльності Конституційного Суду України, створюється Апарат Конституційного Суду України до складу якого входять:
Секретаріат;
Служба Голови Конституційного Суду та його заступників;
Служба кожного судді Конституційного Суду України;
Інші підрозділи (архів, бібліотека, друкований орган («Вісник Конституційного Суду України»)).
Функції та повноваження Конституційного Суду України

Функції Конституційного Суду України — це основні напрями та види діяльності цього суду, що здійснюються відповідно до Конституції та законів України.

Пріоритетним напрямом діяльності Конституційного Суду є здійснення конституційного судочинства в Україні. Втім, це не єдина функція суду, також виділяють функції конституційного контролю, офіційного тлумачення (Конституцію та закони України), арбітражну та функцію конституційного правосуддя.

Відповідно до Конституцій України та Закону «Про Конституційний Суд України», суд приймає рішення та дає висновки у таких справах:
Вирішення питань відповідності Конституції законів та інших правових актів Верховної Ради України, актів Президента України, актів Кабінету Міністрів України, правових актів Верховної Ради Автономної Республіки Крим.
Відповідність Конституції чинних міжнародних договорів України, або тих міжнародних, що вносяться до Верховної Ради України для надання згоди на їх обов'язковість.
Додержання конституційної процедури розслідування і розгляду справи про усунення Президента України з поста в межах, визначених Конституцією.
Видає офіційне тлумачення Конституції та законів України.

До компетенції Конституційного Суду не входять питання щодо законності актів органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування та інші питання, що віднесені до повноважень судів загальної юрисдикції.

Вирішення питань про відповідність Конституції України відбувається, коли до Конституційного Суду надійде подання від Президента України, Верховного Суду України, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини або Верховної Ради Автономної Республіки Крим. Рішення і висновки Конституційного Суду є обов'язковими до виконання на території України, остаточними і не можуть бути оскаржені.

Конституційний Суд також за зверненням Президента чи Уряду дає висновки про відповідність Конституції України чинних міжнародних договорів України або таких договорів, що вносяться до парламенту для ратифікації.

Суб'єктами права на конституційне звернення з питань дачі висновків Конституційним Судом України є громадяни України, іноземці, особи без громадянства та юридичні особи.

Правові акти, визнані Конституційним Судом неконституційними повністю, або у певній частині втрачають свою чинність з моменту ухвалення Конституційним Судом відповідного рішення.

Рішення та висновки Конституційного Суду оприлюднюються наступного робочого дня після їх підписання і публікуються у «Віснику Конституційного Суду України», а також в інших офіційних виданнях («Офіційний Вісник України», «Відомості Верховної Ради України», «Голос України», «Урядовий кур'єр»).

Матеріальна чи моральна шкода, завдана фізичними чи юридичними особами актами і діями, що були визнані неконституційними, відшкодовуються державою у встановленому законодавством України порядку.
Поточний склад Конституційного Суду України

14 суддів Конституційного Суду склали присягу 4 серпня 2006 року, саме з цього дня Конституційний Суд є дієздатним. Після Указів Президента України від 30 квітня та 1 травня (№ 369-370/2007) відповідно до пункту 22 частини першої статті 106, пункту 5 частини п'ятої статті 126 та статті 149 Конституції України звільнено суддів КСУ Пшеничного В.Г та Станік С.Р. у зв'язку з порушенням присяги, але Кам'янобрідський районний суд міста Луганська відновив їх на посаді. Пізніше Донецький апеляційний суд відмінив дане рішення. 24 травня 2007 року звільнений Стецюк Петро Богданович. 26 червня Конституційний суд відмовив у відкритті справи за поданням народних депутатів щодо конституційності цих указів Президента.
Керівництво суду№ Ім'я Початок повноважень Посада Квота
1 Головін Анатолій Сергійович з 12 липня 2010 року Голова Конституційного Суду України Верховна Рада України
2 Винокуров Сергій Маркіянович з 12 травня 2011 року Заступник Голови Конституційного Суду України Президент України
3 Баулін Юрій Васильович з 4 листопада 2011 року Заступник Голови Конституційного Суду України Президент України

Сучасні судді№ Ім'я Початок повноважень Квота
1 Бринцев Василь Дмитрович 4 серпня 2006 року З'їзд суддів України
2 Вдовіченко Сергій Леонідович 3 червня 2008 року Президент України
3 Гультай Михайло Мирославович 21 вересня 2010 року З'їзд суддів України
4 Запорожець Михайло Петрович 21 вересня 2010 року З'їзд суддів України
5 Кампо Володимир Михайлович 4 серпня 2006 року Президент України
6 Колос Михайло Іванович 4 серпня 2006 року Верховна Рада України
7 Лилак Дмитро Дмитрович 4 серпня 2006 року Президент України
8 Маркуш Марія Андріївна 4 серпня 2006 року Верховна Рада України
9 Овчаренко В'ячеслав Андрійович 4 серпня 2006 року Верховна Рада України
10 Пасенюк Олександр Михайлович 3 листопада 2011 року Верховна Рада України
11 Сергейчук Олег Анатолійович 21 вересня 2010 року З'їзд суддів України
12 Стецюк Петро Богданович 4 серпня 2006 року Верховна Рада України
13 Стрижак Андрій Андрійович 4 серпня 2006 року З'їзд суддів України
14 Шаптала Наталя Костянтинівна 21 вересня 2010 року З'їзд суддів України
15 Шишкін Віктор Іванович 4 серпня 2006 року Президент України

Судді у відставці№ Ім'я Початок повноважень Кінець повноважень Квота
1 Мартиненко Петро Федорович 18 жовтня 1996 року 17 лютого 2001 року Президент України
2 Яценко Станіслав Сергійович 18 жовтня 1996 року 16 січня 2002 року Верховна Рада України
3 Корнієнко Микола Іванович вересень 1997 року 26 червня 2002 року Верховна Рада України
4 Козюбра Микола Іванович 18 жовтня 1996 року 28 січня 2004 року Президент України
5 Тимченко Іван Артемович 18 жовтня 1996 року 22 березня 2004 року Президент України
6 Розенко Віталій Іванович 18 жовтня 1996 року 26 травня 2004 року Верховна Рада України
7 Тихий Володимир Павлович 18 жовтня 1996 року 23 листопада 2004 року Президент України
8 Малинникова Людмила Федорівна 18 жовтня 1996 року 3 грудня 2004 року З'їзд суддів України
9 Вознюк Володимир Денисович 18 жовтня 1996 року 19 жовтня 2005 року З'їзд суддів України
10 Шаповал Володимир Миколайович 18 жовтня 1996 року 19 жовтня 2005 року Президент України
11 Савенко Микола Дмитрович 18 жовтня 1996 року 19 жовтня 2005 року З'їзд суддів України
12 Німченко Василь Іванович 18 жовтня 1996 року 19 жовтня 2005 року З'їзд суддів України
13 Чубар Людмила Пантеліївна 18 жовтня 1996 року 19 жовтня 2005 року З'їзд суддів України
14 Мироненко Олександр Миколайович 18 жовтня 1996 року 19 жовтня 2005 року Верховна Рада України
15 Костицький Михайло Васильович 18 жовтня 1996 року 19 жовтня 2005 року Верховна Рада України
16 Селівон Микола Федосович 18 жовтня 1996 року 19 жовтня 2005 року Президент України
17 Скомороха Віктор Єгорович 18 жовтня 1996 року 19 жовтня 2005 року З'їзд суддів України
18 Євграфов Павло Борисович червень 1997 року 25 липня 2006 року Верховна Рада України
19 Іващенко Володимир Іванович 13 березня 2001 року 7 вересня 2007 року Президент України
20 Пшеничний Валерій Григорович 4 лютого 2003 року 11 вересня 2007 року Президент України
21 Станік Сюзанна Романівна 22 квітня 2004 року Президент України
22 Нікітін Юрій Іванович лютий 2008 року 15 червня 2010 року Президент України
23 Джунь В'ячеслав Васильович 4 серпня 2006 року 2 вересня 2010 року З'їзд суддів України
24 Домбровський Іван Петрович 4 серпня 2006 року 9 вересня 2010 року З'їзд суддів України
25 Мачужак Ярослава Василівна 4 серпня 2006 року 9 вересня 2010 року З'їзд суддів України
26 Дідківський Анатолій Олександрович 4 серпня 2006 року 9 вересня 2010 року З'їзд суддів України
27 Ткачук Павло Миколайович 10 вересня 2002 року 22 вересня 2011 року Верховна Рада України

Дивись також
Верховний Суд України
Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ
Вищий адміністративний суд України
Вищий господарський суд України
Література
Конституційне право України: Підручник. / За заг. ред. В. Ф. Погорілка. — К.: Наукова Думка; Прецидент, 2006. ISBN 966-00-0595-4
Фрицький О. Ф. Конституційне право України: Підручник. — К.: Юрінком Інтер, 2004. ISBN 966—667-166-2
Теорія держави і права: Підручник. / Пер. з рос. Скакун О. Ф. — Харків: Консум, 2006 ISBN 966-7124-76-2
Конституція України (із змінами і доп). — К.: Атіка, 2006. ISBN 966—326-154-4
Закон України «Про Конституційний Суд України» від 16 жовтня 1996 р. [1] (http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=422%2F96-%E2%F0&p=1274970952427363)
Посилання
Конституційний Суд України (http://www.ccu.gov.ua/uk/index) — офіційний сайт
МЗС (http://www.mfa.gov.ua/mfa/ua/publication/content/348.htm) — офіційний сайт МЗС

Отримано з http://uk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D1%83%D1%86%D1%96%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D0%B9_%D0%A1%D1%83%D0%B4_%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D0%B8&oldid=8004964
Остання зміна цієї сторінки: 14:38, 9 листопада 2011.

Текст доступний на умовах ліцензії Creative Commons Attribution/Share-Alike, також можуть діяти додаткові умови. Детальніше див. Умови використання.


Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії. Україна

Переглядів: 1010 | Додав: Vivat_Jus | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz